image00002.jpeg

"Pionmattan"

Att bli inspirerad av naturen är underbart. Denna matta vävdes när pionerna blommade som bäst i trädgården. Den är vävd med gamla påslakan i olika mönster. Mattan har en bård av det gamla mönstret ”Rosengång”. Allt material är i bomull, vilket är härligt att arbeta med. Trasorna var väl slitna och lätta att packa hårt i vävstolen.

När mattan var klar mätte den 75 cm på bredden och 158 cm på längden och priset blev då 2590:-

"Ta mig till havet"

Antagligen lite oväder på gång. Havet är mörkt med lite vitt vågskvalp och i strandkanten har det flutit iland några snäckor. Mattan är vävd av gamla vita lakan, en del väldigt trasiga,

som färgats blå. Vågorna är en gammal gardin som inte längre var så modern.

 

Av dessa textilier blev det en matta som mäter 76x120 cm och med den slitstarka ”snäckkanten” går mattan på 2550:-

"Fåglabäck"

Trasorna till denna matta kommer från en före detta god granne. Hon hade kommit över en massa fina trasbollar i alla de möjliga olika blå nyanser. Man kunde se att det var trasor från både gamla handdukar, lakan, dukar och gardiner. Att få ta tillvara detta och skapa något nytt av det är underbart. Det kändes givet att använda en ljus varp till alla de ljusa kulörerna. Trasorna radades upp, vägdes, beräknades och laborerades med för att nå ett harmoniskt och fint helhetsintryck.

 

Resultatet blev en matta  2,65 m lång och 73 cm bred, med vävd kant och priset slutar på 3700:- 

"Blommor i sanden"

Den här mattan var så givet att den skulle heta ”Blommor i sanden”. Påslakanen som den är vävd av är från barndomskamrat.

Vi tillbringade många härliga dagar på Skrea Strand när vi var små. Nog påminner färgen om den sanden... ni som varit där? Sedan är det gamla chintz gardiner från 80-talet som blommorna är vävda av.

Där det är lagom med en matta i storleken 75x192 kanske den skulle vara snygg hos någon? Priset ligger 3280:-.

"Blå Gås"

Även om denna matta är vävd med trasor, så uppfattas den som lite mer stilmatta. Den är alltså vävd av gamla lakan som färgats. Lakan har varit olika slitna och sugit upp färgen lite olika, därav skiftningarna i mattan. Varpen i mattan är lin som också ger mattan ett stiligare uttryck. Kanten är först är en fläta längs med hela mattan. Sedan  är trådarna nerdragna och det är inknutet fler trådar och till sist är de ihopsnodda  med  varandra.

 

Den här mattan skulle till exempel kunna passa i en lång hall, då den mäter 2.90 m  och är 74 cm bred. Priset är 4400:-

"Byxmixen"

Tänk att någonting som är utslitet och färdigt för soporna, kan förvandlas till något nytt och användbart igen!

Den här mattan är vävd av gamla trasiga jeans, flera par helt utslitna blåbyxor och ett par chinos. Vad har de personerna gjort när de använt kläderna. Har de upplevt glädje eller sorg när de burit kläder, kanske både och. Många funderingar kan det bli när byxorna klipps rena och skärs till smala remsor innan de ska in i vävstolen.

 

Nåväl nu är det en matta som går på 3380:- och mäter 75x145. Mattan har en lite ljusare sida med enfärgad kant och en något mörkare sida med randig kant

"Ta det till vara"

När det vävs många jeansmattor blir det sömmar över från de klippta jeansen. Dem kan man också väva av. I denna matta är det alltså jeanssömmar, gamla lakan och linvarp. Linvarpen är vävd med en annan trampning i vävstolen för att få den strukturen.

Mattans mått är 72x46 cm , vilket kan passa på ett liten ställe, kanske i en båt med sitt marina uttryck eller innan för dörren i skärgårdshuset. Vad vet jag...?

590:- är priset på mattan.

"Smörblomman"

Visst påminner färgerna om smörblommans? I denna matta har alla de möjliga gamla textilier blandats, såsom påslakan, underlakan, gardiner och dukar. Där var en duk som var som en riktig picknickduk. Så kanske den legat på marken bredvid smörblommorna någon gång...?

Mattan har ett mått på 1.20x1.85 och priset ligger på 4800:-

"Romantiska Rut"

Den här mattan har en färg som är något mellan grått och grönt. Den är vävd så att varpen ger det rutiga mönstret i mattan och mattan får två olika sidor, en något ljusare och en något mörkare.  Sedan kommer kanten med det romantiskt påsydda möbeltyget som ”pricken över i-et”.

 

Kan Ni föreställa Er ett såpskurat trägolv med denna matta på? Kanske i ett torp... nej förresten den kan nog passa lite varstans egentligen, om bara måttet på 1,03 x 2,45 fungerar. Priset är 4 230:-